Product comparison


We can compare a maximum of 3 products at a time!

Go

0

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

Polikarbonát bordáslemez

Az üregkamrás polikarbonát beépítésekor a páraáteresztő ragasztószalagot a lemez melyik végére kell felragasztani?

A beépítés során a nyitott kamravégek lezárására kétféle ragasztószalagot kínálunk, az egyik egy egyirányban páraáteresztő ragasztószalag, a másik pedig teljesen párazáró. A párazáró ragasztószalagot mindig arra a lemezvégre kell felhelyezni, amelyik szintben magasabbra kerül, jellemzően a falakhoz, vagy a tetőgerinchez közelebbi végére.

Melyik laptípust és színt válasszam a télikertem tetejére?

Télikert építéséhez a minimum az X struktúrás 16 mm-es lapvastagság. Ennél vékonyabbal (például a 4/10-6 típusú 10 mm-es Exolon multi UV lemezzel) csak abban az egy esetben érdemes építkezni, ha az elképzelt íves tető hajlítási sugara kisebb, mint a 16-os lapvastagságé. Optimális esetben télikertekhez a 25 mm-es, esetleg a 32 mm-es lapvastagság szükséges, figyelembe véve az energiaárak folyamatos emelkedését. A színválasztásról ugyanazt kell egy télikert esetében is tudni amit egy teraszlefedés esetén: célszerű a kellemes és élhető körülményeket biztosító fehér színű lapokat választani, a sokszor feleslegesen sok fényt átengedő és magas felmelegedést okozó víztiszta színnel, vagy a zavaró, barnás árnyalatokat eredményező - egyébként tetszetős - bronzzal szemben.

Melyik laptípust és színt válasszam a teraszom lefedésére?

Teraszfedéshez általában elegendő és javasolt a 10 mm-es lapok használata. A vékonyabb lemezek ára nem jelentősen olcsóbb, ugyanakkor terhelhetőségük jelentősen kisebb, ezért a tartószerkezeti igényük nagyobb. Vastagabb - például 16 mm-es - lapok használata csak abban az esetben indokolt, ha a ritka alátámasztási sűrűséget kíván elérni. Megítélésünk szerint az élettérként (étkezésre, beszélgetésre, stb.) használt teraszok fedésére a fehér színű lapok a legalkalmasabbak, ugyanis kisebb alattuk a felmelegedés ráadásul kellemes fényviszonyt biztosít minden napszakban.

Mik a leggyakoribb beépítési hibák, hogyan kerülhetem el őket és miből állapíthatom meg a hibát?

Az üregkamrás polikarbonátok beépítése előtt, közben és utána a következő jellemző hibákat szokták elkövetni:

1, A lapok „fejjel lefelé” az UV védett oldalukkal alul – nem a közvetlen napsugárzás irányába – kerül beépítésre. Az UV védelem nélküli (vagy rosszul beépített) polikarbonát lapok az UV sugárzás hatására gyorsan sárgulnak és színük más lesz mint a helyesen beépített társaiké. Jellemző látvány a több mezőben beépített polikarbonátoknál, hogy néhány lap jól láthatóan sárga, a többi pedig közel eredeti színében pompáznak. Azok a lapok, amelyek egy tetőn sárgábbnak néznek ki mint a többiek, ráadásul a felületüket egy kisebb jégeső is könnyedén betöri, azok esetében biztos lehet abban, hogy fejjel lefelé kerültek beépítésre.
 
Mi a megoldás?
Utólag már sajnos nincs sok teendő, mert a károsodott lapokat célszerűen csak cserével lehet javítani, éppen ezért már a beépítéskor figyeljen arra, hogy az UV védett oldalak megfelelő helyre kerüljenek! A cégünk által forgalmazott Exolon multi UV polikarbonát lapok esetén az UV védett oldalt a feliratos és ábrákkal ellátott védőfólia jelzi, tehát ha Ön vagy a kivitelezője betartja azt az egyszerű szabályt, hogy a védőfilmet csak az átadáskor távolítja el, akkor könnyedén megállapítható, hogy a lapok jól lettek-e beépítve, ugyanis ekkor Ön egy tető alatt nem láthat egy feliratos fóliát sem!

2, A műanyag lemezek érzékenyek lehetnek a festékek agresszív oldószerére ezért azok száradásakor felszabaduló gázok tönkretehetik a már beépített műanyag lapot. A vegyszerek hatására tönkremenő polikarbonát és más műanyag lemezek tipikus jellemzője az, hogy az anyag elveszíti minden mechanikai ellenállóképességét és minden látható ok nélkül eltörik vagy betörik, a felületük megmattul esetleg "buborékos" lesz.
 
Mi a megoldás?
Ha a műanyagok környezetében tartósan kémiai anyagok, vegyszerek kerülnek alkalmazásra, akkor már a beépítés előtt tájékozódni célszerű Cégünknél az anyagok vegyszerállóságával kapcsolatban. A gyártóink széleskörű és pontos vegyszerösszeférhetőségi adatokat biztosítanak számunkra, melyből nagy biztonsággal megállapítható, hogy mely anyagok károsak a lapjaikra, amennyiben olyan anyaggal dolgoznak, amiről nincs hozzáférhető adat, akkor a gyártók a saját laborjaikban tudják tesztelni azok hatását a műanyagokra. Egyszerűbb a helyzet az olyan esetekben amikor egyszerűen csak a tartószerkezet festéséhez használt vegyszerekkel kell számolni, ugyanis ilyenkor általában elegendő az ha néhány nappal a polikarbonátok beépítése előtt megtörténik a felületek kezelése és a kezelő anyagok megszáradása. A későbbi ismételt felületkezelések esetén célszerű lehet a műanyag lapok részleges leszerelése a tartószerkezetről, mely az univerzális profiljaink oldható kötései miatt rendkívül egyszerűen megoldható. Figyelem! A leszerelt lapok esetén gondoljon arra, hogy az UV védett oldalukat már a leszerelés előtt megjelölje, hogy a visszaépítésnél nagyobb hibát ne követhessen el!

3, A nyitott kamravégek hibás lezárása, vagy a lezárás teljes hiánya. Ez a probléma csak a bordás lemezek esetében fordulhat elő és jellemzően az alsó kamravégek indokolatlan párásodásával, koszosodásával, vagy a hibás véglezárás esetén a vizesedéssel kezdődik.
 
Mi a megoldás?
Minden esetben használjon a nyitott kamravégek lezárására párazáró és páraáteresztő ragasztószalagokat! A ragasztószalagok jól védenek a vízbejutástól a kosztól és a rovaroktól, de sérülékenyek és nem túl esztétikusak, ezért a védelmükre legalább a polikarbonát anyagú U profilokat mindenképpen alkalmazni kell, de az igazán hosszútávra tervezett szakszerű beépítésnél az alumínium U profilok használata elengedhetetlen!

4, A műanyag lemez reggel a nap felkeltekor és este ropog, pattog. A polikarbonátok és a plexik nagy hőtágulású anyagok, ezért kültéri beépítésükkor mindenképpen kerülni kell a fix rögzítési pontok kialakítását, illetve minden esetben biztosítani kell az anyag hőtágulásához szükséges helyet. Általánosságban elmondható, hogy 1 méter polikarbonát vagy plexi anyag a valós körülmények között legalább 4-5 mm-nyit hőtágul (dilatál), ezért a beépítésük jellemzően sávos leszorítóprofilokkal és az alakváltozást engedő gumi tömítőprofilokkal szakszerű. Amennyiben az Ön tetőjén a lapok között nincs, vagy csak elhanyagolható méretű a távolság, esetleg az anyagot pontszerűen csavarokkal rögzítették, akkor szinte biztos, hogy a ropogást ezek okozzák.

Mi a megoldás?
Bár nem olcsó, de minden esetben használja a szakszerű beépítéshez szükséges leszorító profilokat és tömítőgumikat, valamint a csavarok helyeit mindig nagyobb átmérővel fúrja elő a polikarbonáton és az alumínium profilokon is, hiszen azok hőtágulása is jelentős!

Miért és mire ajánlott a kétoldali UV védelemmel ellátott bordás polikarbonát lap?

Bár cégünk is forgalmaz 2 oldali UV védelemmel készülő üregkamrás polikarbonát lapot (a tömör polikarbonátok esetében a 2 oldali UV védelem hosszú évek óta standard) mégis úgy gondoljuk, hogy a mindkét oldali UV védelemre néhány speciális esettől eltekintve nincs kimondottan szükség. Egy egyszerű teraszlefedésnél, esetleg télikertnél vagy íves sáv-felülvilágítónál teljességgel felesleges. A kétoldali UV védelemnek olyankor van jelentősége, ha olyan – jellemzően függőleges – felületet akarunk készíteni, amit a nap mindkét oldaláról sütni fog (például: a benzinkutak autómosói), vagy anyagtakarékosságból egy legyező alakú lefedés háromszög alakú lapjait összeforgatva szeretnénk az egyébként téglalap formájú gyári lemezekből kivágni.

Hogyan tároljam a megvásárolt műanyag lemezeket a beépítésig?

A megvásárolt műanyag lapokat (tömör vagy üregkamrás polikarbonát, plexi, stb.) vízszintesen és lehetőleg zárt térben célszerű tárolni. Ha ez nem megoldható (például a lapok mérete miatt), akkor mindenképpen törekedjen arra, hogy a lemezeket ne a közvetlen napsütésnek kitett területen, hanem az árnyékban vagy kevésbé benapozott helyen raktározza. Kültéri tárolás esetén a rakatot takarja le egy strapabíró fehér színű fóliával és gondoskodjon arrol, hogy egy esetleges vihar esetén a lapok kellően rögzítve legyenek, mert a nagy felületük és a kis súlyuk miatt a szél könnyedén elfújhatja és tönkreteheti az esetenként nagy értékű anyagot!

Plexi extrudált

Hogyan különböznek az öntött (GS) és az extrudált (XT) PLEXIGLAS® tulajdonságai?

Optikai tulajdonságok

A PLEXIGLAS® GS a gyártási technológiájának következtében, kiváló felületi minőséggel és jobb optikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint az extrúziós gyártási folyamattal előállított PLEXIGLAS® XT.

Megmunkálás

PLEXIGLAS® GS jobban és többféle módon megmunkálható, mint a PLEXIGLAS® XT, amely a szerszámok kiválasztásában is nagyobb szakértelmet igényel.

Hőformázás

PLEXIGLAS® XT gazdaságosabb hőformázási megoldásokat tesz lehetővé, mert a megmunkálási ciklusok rövidebbek és a kontúrok is pontosabban reprodukálhatók.

Állandó üzemi hőmérséklet

Az állandó üzemi hőmérséklete a PLEXIGLAS® GS 80°C, körülbelül 10°C-kal magasabb, mint a PLEXIGLAS® XT.

Kémiai ellenállás

A nagyobb molekulatömegének köszönhetően a PLEXIGLAS® GS jobb vegyszerállóságot mutat.

Melyek a PLEXIGLAS® GS mechanikai tulajdonságai?

Mechanikai tulajdonságok / Szabvány / Érték

Sűrűség / ISO 1183 / 1,19 g/cm3

Szakítószilárdság / ISO 527-2/1B/5 / 80 MPa

Nyúlás / ISO 527-2/1B/5 / 5,5%

Modulus / ISO 527-2/1B/1 / 3300 MPa

Hajlítószilárdság / ISO 178/115 MPa

Nyomószilárdság folyáshatár / ISO 604/110 MPa

Nyírási modulus / ISO 537/1700 MPa

Ütő szilárdság / ISO 179/1fu / 15 kJ/m²

Bemetszett ütésállóság / ISO 180/1 A / 1,6 kJ/m²

Az anyag megengedett feszültsége / - / 5-10 MPa

Poisson-féle arány / ISO 527-1 / 0,37

Ball behúzás keménység / ISO 2039-1 / 175 MPa

Karcolás ellenállás / ISO 9352/20 - 30% pára

Minimális hideg hajlítási sugár / - / 330 x lemezvastagság

Hogyan viselkedik a PLEXIGLAS® vízzel szemben?

A PLEXIGLAS® a környező párás levegő nedvességtartalmának kb. 1,2%-t köti meg. Vízben tárolva ez az arány 2%-ra emelkedik. Ez annyit jelent, hogy egy 1 méter hosszú PLEXIGLAS® lemez a tárolástól függően, kb. 1-2 mm-t tágul. A térfogat növekedése miatt, a víz felszívódását figyelembe kell venni, tágulási ráhagyással kell számolni, mintegy 5 mm/m PLEXIGLAS® lemezenként.

Milyen fagypont alatti hőmérsékleten lehet a PLEXIGLAS®-t használni?

A PLEXIGLAS® még a - 40°C-os szélsőséges hőmérsékleten sem megy tönkre. A szakító szilárdsága a 23°C-n mért 80 MPa értékről, -40°C-on 110 MPa-ra emelkedik, az anyag törékenyebb lesz.

A PLEXIGLAS® átengedi a gázokat?

Igen. A PLEXIGLAS® gázok által átjárható. 

Hogyan viselkedik a PLEXIGLAS® vegyi anyagokkal szemben?

A PLEXIGLAS® jól ellenáll a szervetlen anyagoknak, alacsony koncentrációjú savaknak és lúgoknak.

A PLEXIGLAS® azonban nem ellenálló szerves vegyületekkel, klórozott szénhidrogénekkel, ketonokkal és észterekkel szemben.

PLEXIGLAS® „A nem füstölő" tűzvédelmi tulajdonságai

A PLEXIGLAS® nagy füsttel ég?

Nem, mint sok más műanyag, és különösen a többféle fa és egyéb természetes anyagok, PLEXIGLAS® szinte nem fejleszt füstöt.

A PLEXIGLAS® bocsájt ki mérgező égéstermékeket?

Nem, a PLEXIGLAS® által kibocsájtott füstben található gázok toxikológiailag ártalmatlanok, és nem akadályozzák tűzből való menekülést.

A PLEXIGLAS® bocsájt ki maró égési gázokat?

Nem, a PLEXIGLAS® égési gázai nem támadják meg más anyagok felületeit.

Mely égési gázok keletkeznek PLEXIGLAS® égésekor?

PLEXIGLAS® fényes lánggal, gyakorlatilag füst keletkezése nélkül ég. Normális körülmények között, égés során csak szén-dioxid és víz keletkezik.

Nehéz eloltani az égő PLEXIGLAS®-t?

A PLEXIGLAS® égését meg lehet szüntetni vízzel vagy más oltó anyaggal. Kis tüzek általában önmaguktól kialszanak!

Szikrázik a PLEXIGLAS® miközben ég?

Nem, az égő PLEXIGLAS® szikrázás nélkül ég.

Mindegyik PLEXIGLAS® úgy viselkedik, mint a víztiszta?

Elvileg igen. Attól függően, hogy milyen a színező- és töltőanyag, színes lemezek valamivel nagyobb füsttel égnek, de ezek toxikológiai szempontból mind ártalmatlanok.

Mi a tűzvédelmi besorolása a PLEXIGLAS®-nak a DIN 4102 szerint?

A PLEXIGLAS® a B2 tűzvédelmi osztályba tartozik, normálisan gyúlékony a DIN 4102, anélkül, hogy égő cseppek keletkeznének és E osztály a DIN EN 13501.

A PLEXIGLAS® tisztítása

A műanyagok általában könnyen feltöltődnek elektromosan, ezáltal magukhoz vonzzák a port. A szabadban ezt a légmozgás és a levegő nedvességtartalma gyakran megakadályozza.

A szennyezett felületeket tisztítani kell, az erősen szennyezett anyagokat alapos tisztítás után antisztatikus tisztítószerrel kell kezelni.

A sima- és fényes PLEXIGLAS® műanyagok felületének utókezelése nagyon egyszerűen történik - akár kézzel is - a polírozó folyadék vagy krém segítségével.

Amennyiben karcolások keletkeznek egy PLEXIGLAS® lemezen, ezek minden probléma nélkül eltávolíthatók. Kezeljük a karcos területet először nedves csiszolópapírral, kezdetben 240-es finomságúval, majd ez menjen át 400-600-as finomságú papírba. Végül dörzsölje a lemezt egy puha ronggyal és akrilpolírozó pasztával.

Kerülje a nagyméretű felületek polírozását.

Nagy méretű üvegezett felületek esetében mechanikai tisztítást alkalmaznak. Itt azonban fennáll az anyag karcolódásának a veszélye.

Nagyméretű, kifelé néző PLEXIGLAS® felületeket nagynyomású meleg víz tisztítóegységgel lehet tisztítani. Az ajánlott nyomás 50 és 100 bar, és a víz hőmérsékletének 50 és 80°C között kell lennie.

A PLEXIGLAS® felületének kezelése

Lehet a PLEXIGLAS®-t üvegfestékkel festeni?

PLEXIGLAS® a hagyományos üvegfestő tollakkal kiváló eredménnyel festhető. Kerülje azonban az oldószer bázisú színes tollakat.

Lehet a PLEXIGLAS®-t polírozni oldószerrel vagy savakkal?

Polírozó vegyi anyagok, mint oldószerek és savak nem ajánlottak a PLEXIGLAS® polírozására, mert megtámadják azt. Ez általában a lemezek optikai torzulását okozza, és azok repedéséhez is vezethet.

A PLEXIGLAS® formázása

Lehet a PLEXIGLAS Resist®-et hideghajlítani?

A PLEXIGLAS® GS és XT lemezeket csak bizonyos feltételek mellett lehet hideghajlítani.

PLEXIGLAS Resist® 75 vagy 100 hajlítható hidegen a lemezvastagság százötvenszeresét (PLEXIGLAS Resist® 100) meghaladó sugárban, de ez nem tanácsos, mert ez a mechanikai és az optikai tulajdonságok romlásához vezet.

Mit kell szem előtt tartani, a PLEXIGLAS® élhajlításakor?

A PLEXIGLAS® lemezeket vonal mentén melegítse fel, majd hajlítsa a kívánt formába, és tartsa úgy, amíg a munkadarabok kihűlnek. A hajlítást egy sablon segítségével, vagy él mentén végezze el. Amikor él mentén hajlít, akkor az anyagot az egyik oldalán szorítsa le, hogy elkerülje az anyag megnyúlását, illetve a hajlatban az anyag elvékonyodását. Továbbá, a leszorító szerszám élét le kell gömbölyíteni, hogy ne érintkezzen a felmelegített lemezzel, elkerülve ezzel a nemkívánatos lenyomatokat.

A hajlítási sugár legalább a lemezvastagság kétszerese legyen.

A kisebb sugár túlzott stresszt, vagy az anyag belső felgyűrődését okozza.

A kívánt hajlítási szög határozza meg a melegített terület szélességét. Általában ez a lemezvastagság 3-5-szöröse.

Amennyiben a melegített terület túlságosan keskeny úgy az anyag kiszélesedhet, illetve megnyúlhat.

Hogyan lehet kiszámítani a legkisebb hideghajlítási sugarat a PLEXIGLAS® esetében?

A PLEXIGLAS® minimális hideghajlítási sugara függ a termék minőségétől.

PLEXIGLAS® GS és XT: lemezvastagság x 330

PLEXIGLAS RESIST® 45: lemezvastagság x 270

PLEXIGLAS RESIST® 65: lemezvastagság x 210

PLEXIGLAS RESIST® 75: lemezvastagság x 180

PLEXIGLAS RESIST® 100: lemezvastagság x 150

PLEXIGLAS RESIST® SDP 16: lemezvastagság x 150

A PLEXIGLAS® ragasztása

Hogyan lehet az ACRIFIX® 2R 0190 és 1R 0192 alkalmazási területeit meghatározni?

Az ACRIFIX® 2R 0190-t és 1R 0192-t elsősorban a PLEXIGLAS® GS-t, PLEXIGLAS® GS-hez ill. PLEXIGLAS® XT-t a PLEXIGLAS® XT-hez való ragasztásához használják, de más anyagok, mint például ABS, CAB, PS, PVC, SMS, UP és a fa ragasztásához is használható.

A kialakult kötések gyakorlatilag színtelenek.

PLEXIGLAS® ragasztásakor hogyan lehet elkerülni a buborékok keletkezését?

Buborékok a levegő ragasztóba keveredése miatt keletkeznek.

- Ragasztás során keletkező buborékok

Buborékképződés nélkül vigye fel a ragasztót, szükség esetén fokozza a kiszáradást a felület ACRIFIX® TC 0030-mal történő előkezelésével, simítsa le a vágott felületet, távolítsa el a buborékokat egy ecsettel és ACRIFIX® TC 0030-cal.

- Polimerizáció során a túlzott hőfejlődés okozta buborékok

Csökkentse a rétegvastagságot, enyhén csökkentse a keményítő mennyiségét, adjon hozzá ACRIFIX® MO 0070-t, a ragasztót több lépésben vigye fel.

- Egyenetlen kötések miatt kialakult buborékok

Mechanikai módon dolgozza simává a ragasztót, illetve precízen vigye fel.

- Szennyezett ragasztandó felületek miatti buborékok

Alaposan tisztítsa meg a ragasztandó felületeket.

A PLEXIGLAS® megmunkálása

Mire kell ügyelni a PLEXIGLAS® szúrófűrészekkel (dekopír) és szalagfűrészekkel való pontos vágásakor, illetve karcolásakor és törésekor?

A szúrófűrészlap legyen finom és egyenes fogazatú. A fűrészlapok csomagolásán rajta kell legyen, hogy a kések alkalmasak-e kemény műanyagok megmunkálásához.

Amikor szúrófűrésszel dolgozik, a következő szempontokat vegye figyelembe:

- 4 mm-es lemezvastagságig állítsa az ütőhatást nullára, vastagabb lemezeknél 1-es vagy 2-es fokozatra és válasszon átlagos előtolást

- állítsa a fűrészt nagy vágási sebességre

- vágás előtt mindig indítsa be a fűrészt

- helyezze határozottan a fűrész leszorító talpait a védőfóliára

- 3 mm vastagságtól vízzel vagy sűrített levegővel hűtse az anyagot

- a vágási élek sarkainál a lyukakat mindig fúrja elő, hogy elkerülje csorbák keletkezését, ezáltal a munkadarab esetleges törését.

Körvonalak és öntött munkadarabok vágásához a kivitelezők gyakran a fa- és fémiparban elterjedt szalagfűrészeket használják.

Általában szükség van az élek utókezelésére. A fűrészpenge szélessége 3 és 13 mm közé esik, amely a vágandó formától és a fűrész típusától függ. A fogak száma 3-8 fog/cm a fűrész hosszúságában. A vágás sebessége 1000-3000m/perc között változhat. Alapvető szabály, hogy minél kisebb a vágási sebesség, annál sűrűbb a fogazat.

Fűrészelés közben, ügyeljen arra, hogy a lemezek ne lebegjenek, illetve ne vibráljanak.

PLEXIGLAS® lemezek 3 mm vastagságig egy vonalzó, vagy egy (nem túl szűk sugarú) íves minta mentén karcolhatók karcoló késsel, majd elegánsan letörhetők. Ez egy kisebb belső feszültséget generál a törési felületeken, melyet azonban nem szükséges temperálni.

A törés széleit sorjátlanítani kell.

A PLEXIGLAS Resist® nem alkalmas a karcolásra és törésre.

Mit kell szem előtt tartani, PLEXIGLAS® lángpolírozásakor?

A legjobb eredményt akkor kaphatja, ha a polírozás előtt a vágási éleket egy lehúzóval sorjázza, majd egy 400-600 szemcseméretű matt csiszolóval finomra csiszolja.

A lángpolírozás következtében fellépő nagy felületi feszültségek miatt az utólagos hőkezelés elengedhetetlen, hogy elkerüljük a későbbi használat során fellépő feszültségi repedéseket, főként akkor, amikor az anyag oldószerekkel, hígítókkal vagy tisztítószerekkel érintkezik.

Az intenzíven színezett lemezek lángpolírozása nehézkes lehet, mivel a lemezek elmattosodhatnak, vagy elszíntelenedhetnek.

Amennyiben nem tökéletes a kivitelezés, úgy a láng túlcsaphat az éleken a lemez felületére, amely hőmérsékleti feszültséget generál és az anyag optikai torzulását eredményezi.  

Mire kell ügyelni, a PLEXIGLAS® fúrásakor?

A PLEXIGLAS® fúrásához nem lehet spirálfúrót használni, hacsak nem a csúcsszöget lecsökkenti az általános 120°-ról, 60-90°-ra. A homlokszöget csiszolja le 0 és 4° közöttire. Ha a fúró megfelelően dolgozik, akkor a vágás helyett kaparni fog, ezzel elkerülve a forgácsképződést a lyuk kivezető nyílásánál. A hátszög legyen legalább 3°.

Vékony lemezeket szorítsa rá egy lapos, szilárd hordozóra, hogy megakadályozza az alsó felület forgácsolódását.

5 mm-es anyagvastagságtól, használjon akrillal összeférhető, hűtő-kenőanyagot vagy fúró (olaj a vízben) emulziót. A túlmelegedés elkerülése érdekében a fúrót több alkalommal is emelje ki.

Speciális fúróként használhat bevágó lépcsős fúrót illetve többfokozatú kúpos fúrót. A bevágó lépcsős fúrók nem hagynak rezgési nyomot és tiszta hengeres furatot adnak.

Miért töltődik fel a PLEXIGLAS® elektromosan?

A PLEXIGLAS® nagyon jó szigetelő tulajdonságainak köszönhetően, magas felületi és térfogati ellenállással rendelkezik. Ennek eredményeképp a PLEXIGLAS® sztatikusan feltöltődhet. Negatív mellékhatása a por vonzása és (ritkán) szikrázhat is.

A sztatikus feltöltődés oka lehet:

- mechanikus súrlódás szilárd tárgyakkal, száraz ruhákkal vagy polírozó anyagokkal való érintkezéskor

- száraz légáramlás által okozott súrlódás

- a védőfólia lemezről történő eltávolítása

Hogyan lehet elkerülni a PLEXIGLAS® sztatikus feltöltődését?

A sztatikus töltés legkönnyebben úgy előzhető meg, hogy letörli az anyagot vízzel, vagy antisztatikus tisztítószerrel. Az antisztatikus hatás hossza nagyban függ attól, hogy a kiválasztott kezelőanyag összetevői mennyire illékonyak.

Egy másik nagyon gazdaságos módszer az, amikor ionizált levegőt fúj a lemezekre, ill. munkadarabokra. Ez a hatás azonban, viszonylag rövid ideig tart.

Mit kell szem előtt tartani a PLEXIGLAS® Radiant megmunkálásakor?

PLEXIGLAS® Radiant lemezeket a standard akril lemezek esetében alkalmazott paraméterekkel és berendezésekkel megegyezően meg lehet munkálni.

Mi az a hőkezelés, és mire kell ügyelni hőkezeléskor?

A hőkezelés során a belső feszültségekkel rendelkező műanyag elemeket egy szárítószekrényben fokozatosan szobahőmérsékletre hűtjük.

A hőkezelésnél az alábbi feltételek szükségesek a PLEXIGLAS® belső feszültségeinek eltávolításához:

- hőmérséklet: PLEXIGLAS® GS esetében kb. 80°C, a PLEXIGLAS® XT-nél pedig kb. 70°C

- hőkezelés időtartama PLEXIGLAS® GS és XT esetében: az anyag vastagsága milliméterben (mm)  osztva 3-mal megfelel a hőkezelés időtartamával órában. Ez nem lehet kevesebb, mint kettő óra.

Hűtés: szárítószekrényben a PLEXIGLAS® esetében a hűtés időtartama órában meghatározva, megfelel az anyag vastagsága mm-ben osztva néggyel. A hűtési sebesség soha nem haladhatja meg a 15°C/óra. A lemez kemencéből történő eltávolításakor, a hőmérsékletnek 60°C alatt kell lennie.

Mit kell szem előtt tartani PLEXIGLAS® körfűrésszel történő vágásakor?

- a fűrészlap csak kissé nyúlhat túl a lemezen

- soha ne dolgozzon ütköző nélkül • járó fűrésszel óvatosan kezdjen el vágni

- ügyeljen rá, hogy a penge mindig pontosan legyen vezetve

- ne döntse meg az anyagot

- rögzítse a lemezt, hogy ne tudjon mozogni

- dolgozzon átlagos előtolással

- 3 mm lemezvastagságtól, hűtse az anyagot vízzel, hűtő-kenőanyaggal vagy sűrített levegővel.

Melyik körfűrészlapok biztosítják a legjobb vágási eredményt PLEXIGLAS® vágásakor?

Csak foglalat nélküli körfűrészlapok alkalmasak PLEXIGLAS® vágására. Ez az egyetlen módja annak, hogy sima, tiszta vágási élek kapjunk. Mi a keményfémbetétes fűrészlapokat javasoljuk, a lehető legnagyobb számú fogazattal. A pengék és helytelenül köszörült pengék a lemezek alsó oldalának forgácsolódását okozhatja. Váltófogazatú pengéket használjon, ahol a 15° és a 45° váltakozik.

Javasoljuk továbbá:

- a hátszög essen 10° és 15° közé

- a homlokszög legyen 0° és 5° között

- a vágási sebesség egészen 4500 m/perc

- kb. 13 mm fogosztás

Melyek a PLEXIGLAS® alkalmazási területei?

Képek üvegezése

A PLEXIGLAS® Gallery a legjobb UV blokkoló a képüvegezéshez használt anyagok közül.
A PLEXIGLAS® Gallery UV 100 által nyújtott UV védelem 3 mm-es anyagvastagság esetén legalább 99,7%.
Ez tartós védelmet nyújt a műalkotások színének, a vászonnak és papírnak.

Zajvédelem

A PLEXIGLAS® Soundstop és a PLEXIGLAS® Soundstop GS CC felelnek meg erre a célra.

- átlátszók és tiszták
- rendkívül jól ellenállnak az időjárásnak és az öregedésnek
- könnyen formázhatók és megmunkálhatók
- könnyűsúlyúak
- 10 év garanciával rendelkeznek
- újrahasznosíthatók
- színtelen, és hét átlátszó színben érhetők el

Jégpályák védőpajzsai

PLEXIGLAS® GS és XT lemezek 12 mm anyagvastagságban alkalmasak a palánk feletti védőpajzs anyagaként.
A PLEXIGLAS® GS és XT ütésállósága tovább növelhető egy karcálló bevonattal.

Hővisszatartás

Erre a célra a PLEXIGLAS® Heatstop tömör, többrétegű lemez nyújtja az ideális megoldást, amely egy infravörös sugárzást visszaverő PLEXIGLAS® típus.

Egyéb felhasználási területek

PLEXIGLAS® GS 0Z09: Magasabb kémiai ellenállóság, pl. vízmelegítők borításához.
PLEXIGLAS® GS 0Z18: UV-áteresztő, pl. fényvezetőkhöz.
PLEXIGLAS® 245 and PLEXIGLAS® 249: Magas optikai tulajdonságokkal repülőgépek üvegezéséhez.
PLEXIGLAS® tömbök 0F00: pl. akváriumok esetében.
PLEXIGLAS® GS: színes lemezek világító táblákhoz és P.O.S eszközökhöz.
PLEXIGLAS® truLED: Speciális színek LED megvilágítású displayekhez.
PLEXIGLAS® RESIST HP: szélvédőkhöz, vagy védőüvegezéshez.
PLEXIGLAS® SATINICE SC és DC: Bútorokhoz, displayekhez és jelzésekhez.
PLEXIGLAS® SUNACTIVE: Szoláriumokhoz.
PLEXIGLAS® GS SW: For Higiénikus alkalmazás esetén.
PLEXIGLAS® MULTICOLOR: pl. kivágásoknál.
PLEXIGLAS® Struktur Trend Line: pl. erkélyek korlátaihoz.

Mi a különbség az öntött és extrudált plexi között?

Az öntött és extrudált plexi közötti különbség egyfelől a gyártási folyamatban jelentkezik. Az extrudált anyag, hengerelési eljárással készül, ennek köszönhetően vastagsága egyenletesebb, azonban az anyag merevebb, ridegebb. Az öntött plexi gyártása folyamán két üveglap közé öntik a folyékony állapotú metil-metakrilátot, mely a polimerizációs folyamat befejeztével éri el végleges állapotát. Az öntött plexi anyagok mérettartása érzékenyebb a környezeti hatásokra (pl. párás, meleg időjárás), azonban az anyagszerkezetnek köszönhetően kiválóan alkalmas bármilyen típusú megmunkálásra. Általánosságban elmondható, hogy extrudált anyagot ajánlunk síktáblás beépítések során, míg hajlítás és bonyolultabb megmunkálások esetében az öntött plexi alkalmazása javasolt.

Mit kell tudni a plexiről?

A plexi, más néven polimetil-metakrilát (akrilüveg) egy rendkívül átlátszó (fényáteresztése 92%-os), időjárásálló műanyag, mely sokrétű felhasználási lehetőségeket kínál a feldolgozóknak. 1933-ban kezdte el gyártani a Röhm cég Otto Röhm találmányát, mely PLEXIGLAS® márkanéven vált ismerté.